Cele mai cumpărate

Produse noi

  • Europa se trezeste in sfarsit...
    Postat de
       vizualizari (41)
       Mondene
       0Comentarii

    Europa se trezeste in sfarsit...

    Atat de lung, amar este medicamentul espresso. Infuzata in Statele Unite si Australia, valul urmator al cafelei, ia in sfarsit cu asalt cafenelele capitalelor Europei. Aici, puteti gasi cea mai buna ceasca chiar in acest moment.


    ditta artigianale 1

    Ditta Artigianale in Florenta/FOTO:FRANCESCO LASTRUCCI PENTRU WALL STREET JOURNAL


    By KAREN STABINER  /  Sept. 29, 2015 4:01 p.m. ET

     

    CAFEAUA DE DIMINEATA,  Florenta, Italia: Am planuit sa ma indrept spre unul dintre barurile de espresso in care oameni eleganti dau pe gat bautura inchisa la culoare dintr-o cana micuta. Stiam ca trebuie sa platesc mai intai si sa inmanez chitanta Baristului. Stiam ca trebuie sa o beau repede la tejghea deoarece numai turistii platesc in plus pentru a ocupa o masa. Stiam sa nu consum nimic cu lapte adaugat dupa 11 a.m., pranz. Daca m-am simtit vreodata apropiata de sentimentul de a fi sofisticata, a fost intr-un bar espresso italian.

    Am mentionat destinatia mea preferata fiicei mele de 25 de ani. “Nu mergem sa bem acea cafea,” a spus pe un ton plin de compasiune insa ferm. Am urmat-o pe si ea si GPS-ul ei si am iesit pe usa afara.

    Cateva momente mai tarziu eram la Ditta Artigianale, o cafenea de doi ani, care neoficial este sediul revolutiei cafelei italiene. Este parte a unei miscari pornite in Scandinavia si care se misca spre vestul Europei, pe masura ce Baristii de pe continent adopta metodele de infuzare (brew) din Statele Unite si bauturile pe baza de espresso sunt ridicate de australieni si cercul se inchide cu locul nasterii espresso-ului, Italia si tarile invecinate.

    espressos at Coffee Collective
    Espressos la Coffee Collective
    FOTO: MIKKEL HERIBA PENTRU WALL STREET JOURNAL

     

    Mediul social  a permis celor care s-au autodescris ” profesionisti ai cafelelor” din jurul lumii, sa arate fotografii, retete si sfaturi. Pionierii din Copenhaga si Oslo au fost primii din Europa care importau acest nou val al cafelei – definit de utilizarea boabelor de cafea Arabica, prajire mai deschise care scot la lumina arome nuantate, atentie la surse – si Europa de Vest a urmat trendul.

    ” Fiecare oras are doar o mana de magazine despre care poti spune ca fac o treaba fantastica”, a spus Stephen Morrissey, castigatorul Campionatului Mondial de Barista din Copenhaga 2008, in prezent consultant in Asociatia Cafelelor de Specialitate ale Americii localizata in Chicago. ” Exista un vacuum mare. Insa sunt timpuri faine.”

    Nicaieri vacuumul nu este mai mare decat in Italia, care este ironic, tara cu statutul de locul nasterii espresso-ului – si de inteles, conform lui Francesco Sanapo, co-proprietaru la Ditta Artigianale.

    “Oamenii beau espresso de parca ar fi un medicament, doar pentru a se trezi”, vorbea despre co-nationalii sai, ” nu pentru ca este un produs alimentar”. Majoritatea espresso-urilor europene sunt produse din boabe de Robusta prajite tare, mai ieftina, o varietate care produce o licoare tare, amara de obicei taiata cu lapte si zahar. Furnizorii valului urmator de cafea au un tel diferit in cap: o paleta de arome obtinuta de la diversi producatori, o dulceata naturala si o aroma usor acida. ” Nu acida ca acidul unei baterii,” a spus domnul Morrissey, ” dar acid ca un mango. Cafea piscareata, luminoasa, indrazneata.”

    ” In Paris se deschide cate o cafenea de specialitate in fiecare luna.”

    Acest nou tip de cafea poate sa dureze putin pana cand europenii se obisnuiesc, a spus el. Brian Ludviksen, Director Suport Clienti la Counter Culture Coffee, prajitor de 20 de ani, agreeat a spus ca espresso-ul standard european inca mai este ” combustibil pentru industrie, nu o bautura de calitate”.

    Domnul Sanapo cunoaste foarte bine cat de abrupta poate fi curba de invatare. Fiul unui proprietar de cafenea, el a venit la Florenta cand avea 20 ani si in 2008 a decis sa participe la Campionatul National de Barista din Italia. A iesit pe ultimul loc. Neinfricat a decis sa devina ” mai stiintific”, sa se familiarizeze cu scena internationala a cafelei si sa invete” un nou proces, o noua varietate, locurile de origine.” In anul urmator a luat locul II, la doar un punct de primul loc. In 2010 a castigat, cu 100 de puncte in fata celui de pe locul II, prima din cele trei victorii inainte de a se retrage din competitie.

    coffee collective

    Coffee Collective / FOTO: MIKKEL HERIBA PENTRU WALL STREET JOURNAL

     

    Domnul Sanapo a devenit de atunci conducatorul fanatic al cafelei italiene. A fost consultant intr-un outlet de cafea dintr-o gara cu speranta ca va fi mai bine decat o mana de competitori mediocri, si era cunoscut pentru discutiile pe care le avea cu clientii sceptici pentru a-i convinge sa bea din trei guri distincte, acompaniate de comentariile despre cum si de ce aromele se schimba cu fiecare inghititura.

    Peste tot cultura cafelei se dezvolta rapid.  London’s Kaffeine, printre primele magazine ale noului val a inceput in 2009, si-a deschis al doilea magazin si este gazda Competitiei London Latte Art Smackdown din aceasta luna. ” In Paris , se deschide cate o cafenea de specialitate in fiecare luna,” a spus domnul Sanapo cu dor. ” Este ceea ce se va intampla in Italia in 5 ani.”

    Locatii de top din Europa pentru urmatorul val al cafelei

    BARCELONA | Nomad Coffee Lab & Shop

    Acest laborator, care traieste conform numelui sau, ofera ateliere si degustari pe langa un sortiment demn de bauturi, cafele, echipament si carti. Daca doriti mai multe detalii, vizitati prajitoria in cartierul Poblenou pentru a privi inceputul calatoriei acestor boabe catre infuzare, si sa gustati dupa plac.  nomadcoffee.es

    FLORENTA | Ditta Artigianale

    ditta-artigianale-opening

    Ditta Artigianale in Florenta  /  FOTO:FRANCESCO LASTRUCCI PENTRU WALL STREET JOURNAL

     

    O aditie noua intr-o strada cu traditie in mancaruri de vis, ancorata de Gelateria dei Neri si de artistul de tartine All’ Antico Vinaio. Daca Francesco Sanopo este in preajma, ai putea primi un curs entuziastic impreuna cu espresso-ul tau sau flat white ( espresso cu crema de lapte) sau V60 (cum se vede in poza de mai jos).     dittaartigianale.it

     

    LONDRA | Kaffeine

    kaffeine

    Exista doua magazine ale acestei cafenele de tip australian, care cu mandrie impartaseste totul de la tipul de espressor, rasnita, cafea si cani si pana la realitatea ca fiecare Barista are cel putin 3 ani de munca continua in domeniu.    kaffeine.co.uk

    LONDRA| Prufrock

    Co- proprietarul Gwilym Davies a fost in 2009 Campion Barista. Prufrock ofera clase de tehnici de Barista, rasnit si tehnici de infuzare, si imbunatatirea talentelor senzoriale. Sau poti doar sa bei o cafea si o imbucatura intr-o combinatie cafenea/ centru de pregatire.         prufrockcoffee.com

    PARIS | Café Loustic

    Aici evita bautura australiana Flat White dar ofera toate celelalte bauturi, folosind loturi mici de cafea si o nou renovata prajitorie in Antwerp.    cafeloustic.com

    COPENHAGA | Coffee Collective

    Doua locatii cu prajitorie locala, plus una alaturi de o gara pentru a se asigura ca ofera calatorilor o cana excelenta cand pleaca sau vin. Magazinul Jaegersborggade a fost prima prajitorie din Copenhaga; aceasta este unul din locurile unde a inceput totul.       coffeecollective.dk


    INDICII LOCALIZARE CAFENEA // CUM SA VANAM O CANA VREDNICA

    Exista cafenele serioase care se deschid tot timpul; trebuie sa stiti ce sa cautati. Cateva semne, oferite de Baristii Stephen Morrissey si Brian Ludviksen de la prajitoria U.S. Counter Culture.

    Cafea:

    NUME SERIOASE | Cautati cafenelele care contin ” lab” sau ” artisan” in nume. Londra ocoleste putin regula cu aparitiile lor aczionale ca Tina, We Salute You, dar in general, stai cu indiciu.

    UN MENIU CU CAFELE DE LA PRODUCATORI DIFERITI | ” Daca spun ca au o cafea din Columbia, una din Etiopia, una din Honduras, merge,” spune domnul Morrissey. ” Este ca vinul – stii ca nu toate au acelasi gust. Nu iti garanteaza o cana fantastica, dar spune ca sunt seriosi in lumea cafelelor lumii.”

    brew v60

    Un Barista pregateste o cafea folosind metoda V60 la Ditta Artigianale. 

    FOTO: FRANCESCO LASTRUCCI PENTRU WALL STREET JOURNAL

     

    Barul de infuzare BREW | Aceasta este un suport ingustat care tine filtre individuale. Cana ta intra imediat sub filtru, cafeaua proaspat rasnita in filtru, si un Barista rabdator si exact toarna apa fierbinte peste cafea, foarte incat si foarte grijuliu. Patru minute mai tarziu, ai bautura. Orice loc care are posibilitate de servire brew, valorizeaza calitatea mai mult decat eficienta. “Daca sunt oriunde in afara Statelor Unite sau Canadei si gasesc bar brew”, spune domnul Ludviksen, ” ma gandesc ca incearca sa stea conectati la tendintele culturii globale ale cafelei.”

    ECHIPAMENT SPECIAL CARE ARATA CA UN PRODUS DINTR-UN FILM STIINTIFICO – FANTASTIC DIN 1950

    Exista un SiphonV60 – un echipament mai bine construit care sa moduleze apa. Aceste locuri de asemenea au in expozitie cani de cafea de diferite dimensiuni Acme & Co.

    DECOR MINIMALIST | Urmareste interioarele asertive, poate mese de lemn simple si pereti albi – cu influente Scandinave in noul val de cafenele ceva care sa te departeze de locurile confortabile tip ” cafeneaua din Friends” conform domnului Morrissey. ” Tendinta in Statele Unite in 1990 a fost cafeaua ca bautura functionala, canapele si scaune, laptopuri si studiu – un lipici social, dar nu foarte mult despre cafea.” Acum este despre cafea.

    Corectii si sublinieri

    Cea de-a treia locatia a Coffee Collective este in apropiere de gara din Copenhaga. O versiune anterioara acestui articol a spus incorect ca este la aeroport. (Oct. 1, 2015)

    ( traducere  text original : Laura)

Lasa un comentariu

* Nume:
* E-mail: (nepublicat)
   Website: (URL site cuhttp://)
* Comentariu: